VORMGEVEN VAN VERANDERPROCESSEN
Een intervisiegroep over de kunst van veranderen start in januari 2015. Lees de flyer.
Even wat beelden over wat ik versta onder intervisie:
Om een goede basis voor intervisiebijeenkomsten te krijgen is de opstart een belangrijk moment om stil te staan bij de verwachtingen van de deelnemers. Vragen die spelen om tot een goede groepssamenstelling te komen zijn:
Daarnaast zullen de verwachtingen over de rol die de procesbegeleider gaat spelen op tafel moeten komen. Concreet zullen er afspraken gemaakt moeten worden over frequentie, duur, locatie en doorlooptijd.
Deze onderwerpen kunnen vooraf in individuele gesprekken met mogelijke deelnemers aan de orde komen of tijdens een eerste bijeenkomst. Pas na de eerste bijeenkomst is er een definitieve intervisiegroep vast te stellen. De optimale groepsgrootte ligt tussen de 6 tot 8 personen.
Vanuit mijn eigen ervaring met het begeleiden van intervisiegroepen kom ik tot de volgende meest succesvolle aanpak.
Ervaring leert dat de frequentie niet te hoog, maar ook niet te laag moet zijn, zeg eens in de 6 tot 8 weken. Hetzelfde geldt voor de duur van de bijeenkomsten. Mensen moeten eerst even loskomen van het dagelijkse gedoe, even tot zichzelf komen, contact maken met elkaar en dan pas kan er echte verdieping plaatsvinden. Meestal kost dit zo’n 4 uur, zeker in het begin. Het meest gekozen aanvangsmoment is of direct ’s ochtends vroeg of halverwege de middag als afsluiting van de werkdag.
De reistijd tot de intervisielocatie speelt ook een rol in de afweging al dan niet te komen: liefst zo dicht mogelijk bij alle deelnemers (dus of centraal of roulerend).
Het is uiteindelijk aan de groep om hier zelf keuzes in te maken.